Описание
Целите семена са кълняеми, за вкусни кълнове
Trigonella foenum-graecum L.
Действие на сминдух, чимен, цели семена
Стимулира обмяната на веществата, снижава нивото на кръвната захар. Подобрява апетита. Възстановява силите на организма. Лактогонен ефект.
Приложение на сминдух, чимен, цели семена
При пелагра – недоимък на витамин РР, захарна болест (като помощно средство), белодробни заболявания, бавнозаздравяващи рани.
Външно при някои кожни заболявания – циреи, гнойни рани. За увеличаване на кърмата /млякото/ у майки кърмачки.
Начин на употреба на сминдух, чимен, цели семена
Вътрешно
запарка от 3 чаени лъжички счукани семена с 600 мл вряла вода. След прецеждане се пие по 200 мл 3 пъти дневно.
Външно
отвара от 1 супена лъжица счукани семена и 250 мл вода, вари се 10 мин до получаване на каша. Разстила се върху марля (лапа) и се поставя върху болното място.
Противопоказания на сминдух, чимен, цели семена
Сминдухът трябва да се избягва от тези, чиито анализи показват повишено количество естроген и пролактин. До последните седмици на бременността бременните жени не се съветват да изпозлват сминдух, тъй като той привежда матката в тонус. Но непосредствено преди раждането, чаят от сминдух ще има точно необходимия ефект. Следните сериозни противопоказания за употребата на продукти на базата на сминдух са инсулинозависимата форма на диабет, астма и заболявания на щитовидната жлеза.
Характерни особености
Сминдухът — Trigonella foenum graecum L. — от сем. Бобови — Leguminosae — е едногодишно културно растение. Стъблото е високо до 60 см, разклонено, обикновено изправено. Листата са тройни. Листчетата са яйцевидни или яйцевидно продълговати, отгоре тъмнозелени, отдолу сивозелени. Цветовете са жълтеникаво- бели, излизащи от пазвите на листата. Плодът е заострен гол боб, завършващ с човка. Семената са неясно четвъртити.
Време за бране
Август—октомври.
Начин на бране и сушене
Бобовете се берат след узряването на семената, но преди разпукването им, като се разпростират върху постелки да се досушат. Чрез изчукване или овършаване семената се отделят и се прочистват чрез превяване и пресяване, а след това се досушават.
Отзиви
Все още няма отзиви.