Народните лечители отдавна познават благотворните действия на анасоновите семена. Те биват приемани под формата на воден извлек при различни симпроми, изброени по-долу, а също и външно при кожни възпаления. Високо ценени са и заради силния си аромат и се използват за овкусяване на ликьори, като узо и мастика, и като подправка.
Доказано действие на Анасон плод
Семената и маслото от анасон усилват секрецията на жлезите, имат леко спазмолитично и антибактериално действие. Улесняват отхрачването при възпаления на дихателните пътища и облекчават кашлицата. Помагат при спазми и газове в стомашно-чревния тракт (HMPC; ESCOP; Kommission E) .
Начин на приготвяне: 3-6 ч. л. счукани семена от анасон се заливат с 400 мл. кипяща вода и след 60 мин. извлекът се прецежда. Препоръчително е да се приема 3 пъти дневно по 120 мл. след хранене.
Активни вещества
Етерични масла в концентрация между 2-6%. Главният компонент е веществото транс-анетол (90-96%), което притежава характерния за анасона аромат и има сладникав вкус. Съдържа също естрагол (0,6-6%), който също притежава характерния аромат, както и други вещества в по-ниска концентрация.
Съхранение
В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.Народните лечители отдавна познават благотворните действия на анасоновите семена. Те биват приемани под формата на воден извлек при различни симпроми, изброени по-долу.
Ние използваме бисквитки, за да ви гарантираме добрата работа на нашия уебсайт, като спазваме всички правила и добри практики за поверителност на личните Ви данни. Вижте Политиката ни за поверителност